Az első lecke: Online felületek

Ebben a részben megmutatjuk, hogy mennyire sok weboldalon lehet ott lenni, amivel rengeteg emberhez eljuthatunk és amivel ingyenesen tudunk vendégeket szerezni.

Google cégem: https://www.google.com/intl/hu_hu/business/ 

Minden lehetőség közül ez a legfontosabb, mert ezáltal jelenünk meg a térképeken és ezáltal kerülünk be olyan oldalak adatbázisába is, amik ingyen reklámozást jelentenek. Mivel itt valószínűleg minden vendéglátóhely jelen van, csak a fontosabb dolgokat említenénk meg. 

Ami fontos, hogy minél több adatot töltsünk ki ezen belül. A megváltozott adatainkat folyamatosan frissítsük, mindig legyenek naprakészek. Mert az itt lévő adataink fognak megjelenni más weboldalakon is, amik a vendéglátóhelyeket összesítik egy honlapon belül. Az értékelésekre reagálhatunk, ösztönözzük a vendégeinket értékeléseket írni, mert minél nagyobb aktivitás van ezen a felületen, annál jobb helyen tudunk megjelenni a kereséseknél.

Például amikor beírjuk a keresőbe, hogy Budapest étterem, rögtön feldob pár lehetőséget a Google. Hogy valaki benne legyen ezekben az ajánlásokban, ahhoz nagy aktivitásnak kell lennie a Google cég felületén.

Létrehozása: Egy meglévő Gmailes email címről hozd létre a Google céged ide kattintva. Majd kattints a bejelentkezésre, add meg a cég nevet és kategóriát, jelöld be, hogy van fizikai helyed, amit az ügyfelek feltudnak keresni, add meg ennek a helynek a címét, ezután válaszolj arra a kérdésre, hogy máshol is kiszolgálsz-e. Majd add meg a telefonszámodat és a webhelyed, amennyiben nincsen, akkor a vendéglátóhely Facebook oldalának a kapcsolati részét add meg. Ezután végeztél, már csak igazolnod kell, hogy ez a cím a tied. Ezért add meg a kapcsolat tartó nevét, vagyis a tiedet és nyomj a levélküldésre. Erre a címre kapsz egy kódot tartalmazó levelet 14 napon belül, amivel tudod igazolni a céged. 

  1. Miután megkaptad a levelezőlapot, jelentkezz be a Google Cégem szolgáltatásba.
  2. Ha több hellyel rendelkezel, nyisd meg a kezelni kívánt helyet.
  3. Kattints a menü Hely igazolása elemére vagy az Igazolás most gombra.
  4. A Kód mezőben add meg a levelezőlapon található 5 számjegyű ellenőrző kódot.
  5. Kattints a Küldés gombra.
  6. Bármilyen további kérdésre ide kattintva megtalálod a választ.

Facebook oldal: közösségi oldalakról és más kommunikációs csatornák használatáról később lesz szó most csak magát a felületet nézzük meg.

A Facebook oldalak jelentősége nagyon sokat romlott az elmúlt években miután nagymértékben csökkentették az elérését a követők felé. De még mindig egy központi szerepet tölt be főleg azok számára, akiknek nincsen weboldala. Ami itt is nagyon fontos, hogy töltsünk ki minden adatot és ezek is legyenek naprakészek. Sokan nem helyezik el a vendéglátóhely névjegyénél az email címüket, pedig vannak olyan emberek, akik emailen keresztül szeretnek asztalt foglalni. 

Ennek a létrehozásáról mindent itt találnak.

A következő oldalak ingyen megjelenést biztosítanak a vendéglátóhelyek számára. Összességében az ilyen oldalakon nem éri meg pénzt kiadni a megjelenésért, vagy a jobb helyért. 

A Tripadvisor kivételével a többi oldalon, ahol lehet értékelni a vendéglátóhelyeket, érdemes pár dolgot átgondolni. A legtöbb helynél vagy nincs értékelés vagy 4-5 éve valaki egycsillagosra értékelte az adott helységet és most ott áll több éve egy nagyon alacsony értékeléssel, amit kitudja miért kapott. Mivel ezeken a helyeken nagyon kevés ember szavazatáról beszélünk, ezért ezt pár regisztrációval az adott oldalon fel lehet javítani. Nem ösztönzök senkit csalásra, de hogy ilyen rossz színben tűnjön fel egy egyébként jó étterem, mondjuk a konkurencia rossz értékelése miatt, az még rosszabb.

Ezeken a weboldalakon is érdemes minden adatot kitölteni és naprakészen tartani. Illetve ösztönözni az embereket a véleményírásra, mert ez is úgy működik, hogy minél aktívabb valakinek a felülete, annál jobb helyen szerepel a kereséseknél.

A következő oldalaknál a weboldal azt a részét éri el, ha rákattint a honlap nevére, ahol regisztráltatni lehet a vendéglátóhelyeket.

Tripadvisor: Regisztrálj, majd hozd létre a saját vendéglátóhelyed.

Etterem.hu: Az oldal legalján található pirossal írva a hely ajánlása. Ezen keresztül lehetséges felkerülni az oldalra. Mivel szinte minden vendéglátóhely fenn van ezen az oldalon, ezért itt mindenképpen hozzák rendbe az értékelésüket minden esetben.

Gastro.hu: Facebook oldal linkjét kell megadni.

Welovebudapest.com: Itt fel kell venni velük a kapcsolatot.

Szallashegyek.hu: A honlap felső menüpontjába található az új hely ajánlása.

Aranyoldalak.hu: Itt ingyenesen regisztráció lehetőségét kell választani és azzal regisztrálni az oldalra.

Cylex.hu: Regisztrálj, majd hozd létre a saját vendéglátóhelyed.

Nyitva.hu: Ha fenn vagy az előző oldalakon, akkor fenn leszel a nyitva.hu-n is. 

Impresszum
Adatvédelmi szabályzat