Egy lehetséges startup ötlet, ami miatt jövő héten kettő híresebb könyvkiadó vezetőjével fogok találkozni, akik már komolyan érdeklődnek a szolgáltatás iránt.

Nézzük a problémát: Magyarországon lassan mindenki tisztában van azzal, hogy bármilyen terméket, programot, könyvet be lehet szerezni az interneten keresztül ingyenesen. Rengeteg dokumentum feltöltő oldal, torrent oldal, Facebook csoport van, ahova feltöltik és megosztják egymással az emberek az adott terméket. Ennek eredménye az, hogy lassan bárki bárhonnan bármit ingyen letud tölteni. Vegyünk például egy könykiadót, akinek majdnem az összes terméke elérhető ingyenesen az interneten. Sok esetben már amikor beírjuk a könyv címét a keresőbe, hogy utána nézzünk az adott könyvnek, a Google kiadja a pdf és a letöltés lehetőséget a könyv címe után, amivel az első találat a teljes könyv pdf változata.

Ez azóta probléma, amióta létezik internet. Mivel minden Microsoft terméket is ellehet érni két kattintásból, ezért feltételezem, hogy a cégek egyáltalán nem értenek ehhez, mert akkor nem lehetnének feltöltve a világ legnagyobb cégeinek a legfrissebb termékei vagy nincs arra kapacitásuk, hogy minden országban felderítsék az adott oldalakat, majd próbálják valamilyen módon leszedetni, ami többnyire sikertelen. Persze feltételezhetjük, hogy nem éri meg nekik erre energiát és pénzt költeni, mert nagyon kevesen használják ki ezt a lehetséges várárlók közül. Inkább nézzük meg a számokat csak Magyarorszagon:

A Google találatokat sajnos nem tudom számszerűsíteni reálisan rengeteg termék esetén, de az már egy jó kiinduló pont, hogy általában mindig a letöltés, pdf keresés szokott a legnépszerűbb lenni. Továbbá nem veszem figyelembe a dokumentumokat összesítő oldalakat, amik egytől-egyig külföldiek, a Facebook csoportokat és a azokat az oldalakat, akik hasznot húznak ebből és havidíjas rendszer keretein belül juttatják el ezt a felhasználóknak.

Most nézzük csak a Magyarországon használt torrent oldalakat:  

  • nCore.cc (Havonta 18 millió egyedi látogató)
  • bigtorrent.eu (Havonta 500 ezer egyedi látogató)
  • estone.cc (Havonta 650 ezer egyedi látogató)
  • ztracker.org (Havonta 500 ezer egyedi látogató)
  • microbit.eu (Havonta 750 ezer egyedi látogató)
  • diablotorrent.net (Havonta 1,3 millió egyedi látogató)
  • bithumen.be (Havonta 1,5 millió egyedi látogató)
  • bithorlo.info (Havonta 800 ezer egyedi látogató)
  • huntorrent.eu (Havonta 300 ezer egyedi látogató)

Az adatokat a https://www.similarweb.com/ -ról vannak. Ez 24,3 millió látógató havonta és ez valószínűleg ugyanennyi letöltést is jelent.

És ez van majdnem minden országban, függetlenül a törvényi szabályozásoktól, ami legtöbbször nincs is. Tehát itt minden olyan cég szóba jön, aki valamilyen online terméket forgalmaz, főleg akkor, ha külföldön is jelen van. A szerzőktől kezdve a kiadókon át a legnagyobb cégekig, mint például a Microsoft. És az a helyzet hogy jelenleg könnyebb letölteni az Office csomagot, mint a vásárlási procedúrát végigcsinálni.

Jelenleg én tudom az egész folyamatot és már nagy tapasztalatom van benne, hogy hogyan lehetne Magyarországon egy adott kiadó könyveit eltávolítani a teljes internetről. (Vagy bármilyen terméket bárhonnan.) Nagyon sok lehetőség van, de a komolyabb megoldásokhoz mindenképp megfelelő kapcsolatokra van szükség. Ilyen szolgáltatással foglalkozó cég nem nagyon van a piacon és ennek végtelen a lehetősége. Kisebb cégek oktatása erre, nagyobbak helyett elvégezni minden országra kiterjedve stb. Sőt még a Google is fizethet azért a szolgáltatásért, hogy megtisztítjuk a keresőjét.

Amúgy ezzel óriási pénzeket buknak el a cégek, főleg a jövőben, amikor felnő az a generáció, aki tisztában van ezzel.