8. Billentyűzet tulajdonságai, műveletei és kombinációi

2019.09.17

Nem kell megijedni a tananyagok mennyiségétől, mindenki akkor nézi, amikor szeretné és azt, amire szüksége van, de érdemes sorban haladni.

Mielőtt elkezded a 8. fejezeted, mindenképp olvasd el és ismerd meg a számítógép billentyűzeteit: https://support.microsoft.com/hu-hu/help/17073/windows-using-keyboard

Billentyűzet műveletei és kombinációi:

Szöveg másolása:

Hosszan nyomd a bal klikket és ráviszed az egeret a szövegre. Így pontosan kitudod jelölni, hogy a szöveg melyik részét szeretnéd másolni. Ha egyszer belekattintasz a szöveg egyik szavába és utána gyorsan nyomod a bal klikket kétszer csak az adott szót jelöli ki.

Ekkor jobb klikk másolás és jobb klikk beillesztés, ahova szeretnéd tenni a képet. A kijelölés után ugyanezt a meglehet csinálni a Ctrl+C (másolás) és a Ctrl+V (beillesztés) billentyűkkel. Amennyiben a szöveget kiszeretnéd rögtön törölni az egyik helyről és a másikra másolni, akkor a kijelölés után jobb klikk és kivágást (Ctrl+X) kell választani. Ezzel elfog tűnni a szöveg ahonnan kivágtad, de másolással (Ctrl+V) odahelyezheted ahova szeretnéd.

Képeknél minden ugyanúgy működik, mint a szövegek esetében.

(Először a Ctrl nyomd meg, aztán a következő betűt, de úgy hogy közben lenyomva van a Ctrl. Így fognak működni a műveletek)

Kijelölés a CTRL és SHIFT billentyűkkel:

Képernyőkép készítése Print Screen-el: (Általában a nyílak fölött helyezkedik el Prt Sc SysRq vagy Print Screen néven)

Billentyűkombinációk internethez:

Leghasznosabb billentyűkombinációk, amik mindenhol működnek: Ctrl+P (Nyomtatás), Ctrl+F (Pontos szóra keresés a dokumentumban, weboldalon).

Itt tudod megtalálni az összes hasznosabb billentyűkombinációt: https://hu.wikipedia.org/wiki/Billentyűkombinációk_táblázatI

Impresszum
Adatvédelmi szabályzat